Vervoer

De voor- en nadelen van een elektrische fiets op een rijtje

Nederland is het enige land ter wereld waar mensen gemiddeld 3 fietsen per huishouden hebben. Vaak staan er verschillende soorten fietsen in  de schuur of de tuin en elke fiets heeft weer een eigen doel. Je gebruikt de ene fiets voor het doen van de dagelijkse boodschappen en de andere om een stuk te fietsen. Wie een fiets aanschaft heeft dan ook de keuze uit een groot assortiment fietsen. Een fietssoort die de laatste jaren steeds meer in trek is, is de elektrische fiets.

Je moet zelf nog gewoon trappen

Een van de grootste misverstanden die er bestaan over elektrische fietsen, is dat de fiets al het werk voor je doet. Dit is zeker niet het geval. Er zit een motortje op de fiets die het trappen makkelijker maakt, maar je zult nog steeds zelf de pedalen moeten intrappen om de fiets voort te bewegen. De motor maakt dit alleen een stukken makkelijker en zorgt er tevens voor dat je met een elektrische fiets veel hogere snelheden kunt bereiken dan met een gewone fiets. Je kunt bijvoorbeeld met alle gemak en een beetje inspanning al snel 25km per uur fietsen of soms zelfs meer. Het gemak van een elektrische fiets is niet uitsluitend om het mensen makkelijker te maken. Veel mensen die besluiten om een elektrische fiets aan te schaffen, doen dit bijvoorbeeld uit gezondheidsoverwegingen. Het trappen op een gewone fiets kost hen te veel energie en dit soort fiets is dan een uitkomst.

De voors en de tegens van een elektrische fiets

Een van de meest gehoorde reden om geen elektrische fiets aan te schaffen is voor veel mensen de prijs van dergelijke fietsen. Je betaalt namelijk al snel tussen de €1200,- en €1900,- voor een degelijke elektrische fiets. Daarnaast is het onderhoud van de fiets ook duurder dan bij een normale fiets. Wanneer er immers iets mankeert, gaat het vaak om elektronische onderdelen en die zijn nu eenmaal kostbaarder. Verder is de levensduur van veel accu’s die noodzakelijk zijn voor dit soort fietsen vaak erg kort en moet je dus kosten maken om deze te vervangen. Tot slot zijn elektrische fietsen een stuk zwaarder in gewicht. Even optillen wordt dus erg lastig, terwijl dat soms wel nodig of gewenst is.

Wie toch voor een elektrische fiets kiest, profiteert echter van een aantal unieke voordelen. Een elektrische fiets is niet alleen sneller dan een gewone fiets, maar ook een stuk comfortabeler. De fiets is ideaal voor langere afstanden en mensen met gezondheidsproblemen.

Laat een antwoord achter