Deze machine is in vrijwel elk magazijn onmisbaar!
Goederen van de ene kant naar de andere brengen, op stellingen plaatsen en er weer vanaf halen, wordt in veel bedrijven nog met de ouderwetse vorkheftruck gedaan. Absoluut een handige machine, maar door de tijd en nieuwe innovatieve ontwikkelingen, wel enigszins achterhaald. Tegenwoordig zijn er namelijk machines die het werk niet alleen sneller, en veiliger kunnen uitvoeren, maar die ook nog eens een stuk zuiniger zijn in het gebruik en voordeliger in de aanschaf.
Wendbaar en dus makkelijker te besturen
In plaats van de bekende en voor velen nog steeds vertrouwde vorkheftruck worden er in moderne magazijnen steeds vaker reachtrucks gebruikt. En daar zijn een serie aan goede redenen voor. De belangrijkste reden is dat een reachtruck een stuk makkelijker te besturen is. Een reachtruck heeft niet vier, maar drie wielen, twee aan de voorzijden en een enkel wiel aan de achterzijde. Opvallend aan dit voertuig is ook dat de vork waarmee de pallets worden opgetild zowel naar voren als naar achteren kunnen verschuiven. Bij een vorkheftruck verplaatst de hele machine zich, terwijl dit bij een reachtruck dus niet nodig is. Dat maak het werken met een reachtruck, zeker in een kleine omgeving als een magazijn en de smalle paden waarin vaak gewerkt moet worden, een stuk makkelijker.
Waarin verschilt een reachtruck wezenlijk van een vorkheftruck
Een van de belangrijkste verschillen tussen beide voertuigen is dat reachtrucks voornamelijk binnen worden gebruikt en niet buiten . Vorkheftrucks worden vaak binnen als buiten gebruikt en zijn daar ook uitstekend geschikt voor. De reden dat reachtrucks vooral binnen worden gebruikt is dat de banden van het voertuig van polyurethaan zijn gemaakt. Dit materiaal zorgt ervoor dat ze op de gladde binnenvloeren erg flexibel en wendbaar zijn, maar op grove ondergronden juist minder wendbaar worden en lastiger te besturen. Het bereik van een reachtruck en het gewicht dat met deze voertuigen gedragen kan worden verschilt ook nogal. Met een vorkheftruck heeft men vaak een reikwijdte van 6.5 meter, terwijl een reachtruck wel twee keer zo hoog kan. Een reachtruck kan daarnaast tot wel 1000 kilo hebben, terwijl dat voor een heftruck vaak echt teveel van het goede is.
Let er op dat bij het werken met een reachtruck aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. Door het gewicht dat de machine kan dragen zullen eventuele ongelukken ook meer schade en letsel kunnen toebrengen. Veiligheidsschoenen zijn bijvoorbeeld verplicht en het is aan te bevelen minimaal 2,5 meter uit de buurt van een in werking zijnde reachtruck te blijven.